SUNDAY, FEBRUARY 17, 2019
Font Size

Animations Presentations Info-Graphics Webdesign

Need Our Work For Your Project?

Tuesday, 19 July, 2011 14:25

Ce este FRANCIZA?

FRANCIZA

Franciza

Franciza este un gen de afacere care îmbracă forma unui contract prin care o persoană numită francizor (în engleză franchiser) îi acordă unei alte persoane, numită beneficiar sau francizat (în engleză franchisee), dreptul de exploatare a unui ansamblu de drepturi de proprietate industrială sau intelectuală, în scopul de producţie sau de comercializare a anumitor tipuri de produse şi/sau de servicii.

Obţinerea unei francize implică plata unei taxe de intrare în sistem precum şi a unor redevenţe anuale, de regulă sub forma unui procent din cifra de afaceri. Cu alte cuvinte franciza este o afacere gata făcută, care s-a dovedit funcţională şi a cărui drept de folosire poate fi vândut doritorilor contra unei taxe de aderare şi a unei taxe lunare, numită taxă de redevenţă. Francizorul vinde francizatului drepturl de a folosi “KnowHow”-ul afacerii. – Descrierea termenului “franciza” pe Wikipedia

O definiţie mai scurtă şi care explică şi avantajele francizei este următoarea:

Franciza este modalitatea prin care cel care o oferă îşi creşte afacerea la nivel internaţional iar cel care o cumpără profită de pe urma unei idei de afaceri funcţionale”

Curios este că la începuturile sale, sistemul de franciza a fost considerat ilegală pentru ca acum să fie foarte popular. Motivul pentru care iniţial franciza a fost considerată înşelătorie este pentru că aşa funcţionează natura umană: acuzăm şi blamăm ceea ce nu înţelegem. Galileo Galilei a susţinut o idee nouă la vremea respectivă şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă, sentinţă comutată apoi la arest la domiciliu. La fel s-a întâmplat şi cu franciza.

Motivul pentru care franciza este acum foarte populară este pentru că oferă avantaje reale tuturor celor implicaţi. Francizorul sau cel care oferă spre cumpărare sistemul de franciză are avantajul că îşi extinde afacerea peste tot în lume, câştigă o sumă iniţială de bani din vanzarea drepturilor de folosire şi câştigă un procentaj din rulajul beneficiarului. Francizatul sau beneficiarul are ocazia să devină proprietarul unei afaceri care s-a dovedit că funcţionează, a fost testată în timp şi are şanse peste 80% să fie profitabilă. Cumpărând o franciză, beneficiarul are ocazia de a câştiga bani dintr-un produs sau serviciu consacrat, care nu îi aparţine (vezi franciza McDonalds). În plus acesta primeşte toată instruirea necesară dezvoltării afacerii.

Vivian Vanatu

Vivian has been working in internet marketing for over 3 years. He has developed several websites and online businesses and seeks to educate people about how to use internet to grow their business. My G+ profile

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle PlusStumbleUponYouTube

Be Social! Place Your Comments Bellow:

comments


Social NetworksEmail Facebook GooglePlus Vimeo Twitter Youtube Linkedin Xing RSS Feed Default


Course-specific creative-The Complete Web Developer Course - Build 14 Websites

CALENDAR

February 2019
M T W T F S S
« Apr    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
Top Courses in IT & Software 300x250

Latest Posts

Course-specific creative-Data Science A-Z: Real-Life Data Science Exercises Included
Course-specific creative-JavaScript: Understanding the Weird Parts
Course-specific creative-The Complete Ethical Hacking Course: Beginner to Advanced!

Latest Comments

Course-specific creative-iOS 9 and Swift 2: From Beginner to Paid Professional
Udemy

Latest Posts